dilluns, 1 d’abril del 2013

El 6 d'abril a les 17:30h, Presentació del llibre "VERNACLÍSTICA" de Jordi Salat.



"La Vernaclística és una manera de pensar, de veure la realitat, d'interpretar l'art i la història. És un discurs integral que preten trobar el sentit d'alló que és original en el present, per a construir el futur amb els valors de la veritat, la bondat i la bellesa"


Jordi Salat Orteu,
es escriptor i pensador
català nascut el 1949
a l’Espluga Calba



En Jordi Salat, amb un discurs, més socràtic que magistral (tal i com s’endevina en els diàlegs que conté el llibre, de caire gairebé platònic) ens durà a preguntar-nos quins són realment els nostres orígens, quin són els nostres “despertars”. I és llavors quan s’explicita el veritable significat de “Vernàclia”: La comunitat de pobles indígenes o autòctons que són fruit indestriable de la “mare terra”. I Catalunya en forma part.
 
Amb l’ajut de imatges que es projectaran durant l’acte, Jordi Salat anirà dibuixant les línies mestres del pensament vernacle ( relacionat amb el “do de llengües”, amb la Pentecosta cristiana) i el ric món simbòlic i espiritual que l’embolcalla: la mare terra, els quatre elements, els quatre pals atàvics que actualment encara recullen la senyera i multitud d’obres artístiques i arquitectòniques repartides per tot el món, l’escala de la vida i de Jacob, la càbala, tetragrama... També advertirà, de la ubiqüitat i persistència dels macips de la falsedat i de l’adulteració, sobretot, quant a la història i a les essències nacionals i espirituals de les nacions vernacles.
En la presentació del llibre al Reial Cercle Artístic de Barcelona, el seu president Sr. Josep Fèlix Bentz, historiador i crític d'art, va elogiar la trajectòria de Jordi Salat en l’exposició d’un pensament profundament genuí, autòcton i universal.
La vernaclística també fa referència a una frase atribuïda al pensador català Ramon Llull que diu el següent: “Déu va dividir la paraula de l’home en distintes llengües, cadascuna amb els seus propis caràcters d’escriptura amb el seu propi ordre, número i figura, ordenats, no a l’atzar, o a voluntat de l’home, sinó conforme a la disposició harmònica dels cossos celestes”

En finalitzar la presentació de “Vernaclística”, s’inicià un torn de preguntes i respostes, en el que esperem la vostra participació per tal que esdevingui un debat ben animat.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada